El Tribunal Suprem avala el lliurament de la nòmina via correu electrònic
El Tribunal Suprem considera ajustat a dret que les empreses comuniquin les nòmines del mes als treballadors en suport informàtic i no en suport paper, segons una sentència feta pública avui. L’Alt Tribunal modifica, d’aquesta manera, la doctrina sobre això que va plasmar en una sentència de 22 de desembre de 2011, on defensava que la previsió legal era el lliurament material en suport paper de les nòmines. En termes tecnològics, 2011 pot resultar un passat remot; així ho ha considerat el Tribunal Suprem, que aquest any va establir que les nòmines han de comunicar-se en paper i no per correu electrònic, però que en l’arrencada de 2017 ha considerat “necessari” canviar la seva jurisprudència: les empreses sí poden comunicar les nòmines de forma digital.
La Sala del Social argumenta que “el canvi de suport no suposa perjudici ni cap molèstia per al treballador”, ni pot considerar costós per aquest ja que, si vol còpia de la nòmina en paper, “només ha de donar l’ordre d’imprimir en l’ordinador i esperar uns segons a que la impressió s’efectuï “.
L’Alt Tribunal modifica així la doctrina que va plasmar en una sentència de desembre de 2011 referida a l’empresa Air Europa. En aquesta ocasió el TS va defensar que la previsió legal era el lliurament material en suport paper de les nòmines.
El Suprem explica que ha canviat el criteri “a la vista del temps transcorregut des que es va dictar la mateixa i de la generalització de la utilització del suport informàtic en lloc del suport paper per emmagatzemar i comunicar dades, documents, decisions … utilitzat profusament tant en l’àmbit privat com en l’administració pública “.
La sentència del Suprem rebutja el recurs d’USO d’Astúries, que demanava anul·lar la decisió de l’empresa de comunicar als treballadors la nòmina a través de suport informàtic en lloc de, com s’havia fet sempre, en paper. Fins al febrer de 2013, l’empresa introduïa la nòmina a les bústies individuals de cada treballador. A partir d’aquesta data, va passar a incloure les nòmines en el compte personal de cada treballador, a la qual aquests podien accedir mitjançant un terminal informàtic situat al costat de les bústies introduint el seu DNI i clau d’accés personal. El sindicat va al·legar que no s’estava complint l’Estatut dels Treballadors i de l’Ordre del Ministeri de Treball de 1994 que va aprovar el model de rebut individual justificatiu del pagament de salaris, en entendre que l’empresa no podia substituir de forma unilateral la pràctica que de manera inveterada s’havia vingut seguint de lliurament als treballadors dels rebuts de salaris o nòmines directament en paper, per la nova possibilitat de l’ús de la informàtica.
L’Alt Tribunal, en sentència de la qual ha estat ponent la magistrada María Luisa Segoviano, indica que “cap de les normes la infracció denuncia el recurrent conté exigència respecte al format en el qual ha de lliurar les nòmines als treballadors”. És a dir, s’exigeix el lliurament al treballador d’rebut individual justificatiu del pagament del salari, en el model aprovat pel Ministeri de Treball, però no s’estableix el suport en què s’ha de lliurar aquest rebut. El tribunal afegeix que podria semblar que s’exigeix que el lliurament s’hagi de fer en suport paper, en disposar l’ordre ministerial que “el rebut de salaris serà signat pel treballador en fer-li lliurament del duplicat del mateix […] La signatura del rebut de donar fe de la percepció pel treballador de les esmentades quantitats “. No obstant això, a continuació l’ordre estableix que “quan l’abonament es realitzi mitjançant transferència bancària, l’empresari ha de lliurar al treballador el duplicat del rebut sense demanar la seva signatura, que s’entendrà substituïda, als efectes que preveu l’apartat anterior, pel comprovant de l’abonament expedit per l’entitat bancària “.
En definitiva, el TS estima que s’admet que el treballador no signi el duplicat del rebut de salaris quan quedi constància del seu abonament mitjançant el comprovant que expedeix l’entitat bancària, pel que el fet que no se li lliuri el rebut en suport paper s’ajusta a aquesta previsió. Afegeix que el treballador, no només pot accedir al seu rebut de salaris a través del terminal informàtic, sinó també obtenir una còpia del rebut.
La sentència conclou que “el lliurament del rebut en suport informàtic compleix la finalitat del lliurament al treballador de còpia del rebut de salaris que, tal com consta en l’exposició de motius de l’Ordre de 27 de desembre de 1994, és garantir la constància de la percepció pel treballador de les quantitats liquidades i la deguda transparència en el coneixement pel mateix dels diferents conceptes d’abonament i descompte que conformen tal liquidació “.