Incapacitat Temporal: Baixa mèdica a causa de contingències comunes o contingències professionals. Tramiti davant els diferents organismes dels parts de baixa, confirmació i alta per l’empresa
En aquest article tractarem les contingències comunes i les contingències professionals, la seva definició, els terminis i la base reguladora ja que és un tema molt comú en les relacions laborals.
A continuació, abans d’entrar en el fons de l’assumpte, hem de saber la legislació que regula aquesta matèria. Necessitem remetre’ns a les següents normes:
normativa aplicable
– Decret 3158/1966, de 23 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament General que determina la quantia de les prestacions econòmiques del règim general de la Seguretat Social i condicions per al dret a les mateixes.
– Decret 1646/1972, de 23 de juny, per a l’aplicació de la Llei 24/1972, de 21 de juny, en matèria de prestacions del règim general de la Seguretat Social.
– Reial Decret 625/2014 de 18 de Juliol
– Llei d’Infraccions i Sancions de l’Ordre Social (LISOS), entre d’altres ..
Què entenem per contingència comuna?
Una contingència comuna comprèn els accidents no laborals i les conegudes malalties comunes.
Un accident no laboral és el que no tingui el caràcter d’accident de treball, d’acord amb el que estableix l’article 115 de la Llei General de Seguretat Social.
Mentre que una malaltia comuna consisteix en les alteracions de la salut que no tinguin la condició d’accident de treball ni de malaltia professional, i per tant, és tot el que no ha estat desenvolupada amb ocasió a conseqüència del treball, d’acord amb els apartats e, fig de l’article 115.2 i l’article 116 de la LGSS.
períodes
Del 1r al 3r dia de baixa (ambdós inclosos), a càrrec del Treballador
Del 4t al 15è dia de la baixa, 60% de la base reguladora a càrrec de l’Empresa
Del 16è al 20è dia de la baixa, 60% de la base reguladora a càrrec de la Mútua / INSS
A partir del 21è dia de la baixa, 75% de la base reguladora a càrrec de la Mútua / INSS
La durada màxima de la prestació econòmica de la incapacitat temporal és de 365 dies, podent-se prorrogar altres 180 dies quan es prevegi la curació en aquest període.
L’empresa cotitza mensualment per la base de cotització del mes anterior a la baixa ia partir del dia 16 el pagament de salari ho fa empresa de forma delegada i el recupera en les assegurances socials del mes.
Què entenem per contingència professional?
Són les que es produeixen en l’àmbit de treball com a conseqüència del desenvolupament d’una activitat laboral. Poden ocasionar-se per un accident de treball o malaltia professional …
Accident de treball
Es considera accident de treball tota lesió corporal que el treballador pateixi amb ocasió o per conseqüència del treball que executi, d’acord amb la regulació de l’article 115 de la Llei General de la Seguretat Social.
malaltia professional
S’entén per malaltia professional la contreta en el lloc de treball a conseqüència de la feina, sempre que aquesta estigui tipificada en el quadre de Malalties Professionals de la Seguretat Social.
Per tant, perquè una malaltia sigui qualificada com a professional ha d’estar regulada en el corresponent quadre que preveu la norma administrativa oportuna.
Actualment, el quadre de malalties professionals està previst en el Reial Decret 1299/2006, de 10 de novembre.
L’elaboració i tramitació dels comunicats de Malalties Professionals correspon a les entitats gestores o col·laboradores (Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social) que assumeixin la protecció de les contingències professionals.
L’emplenament i transmissió del comunicat de malaltia professional es realitzarà únicament per via electrònica
La transmissió inicial del comunicat s’ha de realitzar dins dels deu dies hàbils següents a la data en què s’ha produït el diagnòstic de la malaltia professional. La totalitat de les dades s’hauran transmetre en el termini màxim de cinc dies hàbils després de la comunicació inicial a la mútua corresponent.
Prestació econòmica d’incapacitat temporal derivada de contingències professionals:
A partir de l’endemà de l’accident el 75% de la base reguladora del mes anterior a l’accident o malaltia professional a càrrec de mútua.
Empresa cotitza per base cotització durant tot procés d’Incapacitat Temporal.
Terminis de Lliurament dels parts
D’acord amb l’article 7 del Reial Decret 625/2014 de 18 de juliol, hi ha els següents terminis de lliurament:
Baixes de fins a 4 dies de durada
Són baixes molt curtes que el metge pot donar en un mateix document la baixa i l’alta de malaltia del treballador. Els terminis de comunicació a l’empresa de la baixa / alta són els mateixos que per a una malaltia comuna (baixa: 3 dies / alta: 24 hores a la seva expedició). En tot cas l’alta s’ha de comunicar abans de reincorporar-se el treballador al seu lloc de treball.
Baixes d’almenys 5 dies de durada
El treballador ha de presentar l’informe de baixa a l’empresa dins dels següents tres dies.
Igualment el treballador ha de presentar a l’empresa tots els parts de confirmació de baixa, si es produeixen, en els tres dies següents al fet que els signi el metge.
Parts d’alta
Per al comunicat d’alta mèdica el termini és molt més breu, quan el treballador rebi l’alta mèdica estarà obligat a presentar-la en un termini de 24 hores des de l’esmentat moment, i en tot cas, sempre abans de reincorporar al seu lloc de treball.
Un cop passades les 24 hores sense haver presentat l’informe d’alta mèdica i sense haver-se reincorporat al seu lloc de treball, l’empresa pot considerar aquesta absència com una dimissió, i podria extingir el contracte del treballador sense dret a indemnització.
Hi obligatorietat de presentar part d’alta a l’empresa abans que el treballador es reincorpori al seu lloc de treball.
Parts d’Accident Laboral amb baixa mèdica i sense baixa mèdica (Comunicació a l’Autoritat Laboral)
Aquests parts el treballador també té l’obligació de presentar-los a l’empresa en els mateixos terminis que la malaltia comuna.
Per als parts d’Accident sense baixa mèdica, l’empresa ha de comunicar a l’autoritat laboral competent, a través del Sistema Delt @ o Cont @, la relació d’accidents dins dels cinc primers dies hàbils del mes següent al que correspongui la relació.
En canvi, els parts d’Accident amb baixa mèdica, en el termini màxim de cinc dies
hàbils des de la data en què va ocórrer l’accident o des de la data de la baixa mèdica, si aquesta és posterior.
En el cas que no es tramiti part d’Accident a entitat gestora, aquesta notifica empresa o autoritzat Xarxa de la relació d’accidents de Treball que hi ha hagut i que estan sense tramitar.
Aquesta notificació per part de l’entitat gestora no és immediata, sinó que poden passar dies des que va ocórrer l’accident. En aquest cas l’empresa haurà de comunicar la relació d’accidents a partir del dia que li va ser notificat l’accident.
Mode de lliurament
El treballador està obligat a lliurar els parts a l’empresa. La normativa diu que el lliurament serà a l’empresa i no diu que sigui a l’empresa. Per tant res no impedeix a la norma que el lliurament del comunicat de baixa, de confirmació o d’alta pugui ser, per exemple, per correu electrònic, correu certificat, per fax, per mediació d’un company o de qualsevol altra persona.
És a dir, en principi el treballador ha de presentar l’original de l’exemplar per a l’empresa del comunicat de baixa. Però en la majoria de casos, si el treballador li és impossible presentar presencialment els parts, l’empresa pot ser flexible i pot admetre avançar els parts per un altre mitjà (fax, correu electrònic, correu certificat, missatgeria, etc.) i lliurar l’original del part un cop es reincorpori el treballador o en un temps prudencial si la baixa és llarga.
sanció
Obligació de comunicar Seguretat Social parts mèdics (Sistema RED)
L’empresa té l’obligació de comunicar els parts a través del Sistema Xarxa en un
termini de 3 dies a partir de la recepció de l’informe (art.7.2 de la norma paccionada). els
models de les còpies dels informes mèdics en suport paper hauran de ser conservats per l’empresa durant quatre anys a partir de la seva presentació telemàtica.
En cas d’incompliment dels terminis pot suposar sancions tant per a la
empresa com per al treballador. La Llei d’infraccions i sancions en l’ordre social (art. 21 LISOS) estableix com a infracció lleu la tramitació fora de termini dels parts d’incapacitat temporal, podent sancionar a l’empresari amb multa de 60 a 625 euros. I el treballador pot ser sancionat per l’empresari per no lliurar els parts de baixa, confirmacions i alta.
És per aquest motiu que es recomana que en el moment del lliurament de l’informe es ferm en el mateix un rebut deixant constància de la data en què el treballador va lliurar el part perquè en el cas que el treballador incompleixi amb els terminis de lliurament, l’empresa no pugui ser sancionada.
Obligació de comunicar accident a l’autoritat laboral competent (Cont @ o Delt @)
– No comunicar part d’accident sense baixa mèdica
Constitueix una infracció lleu que pot ser sancionada per la Inspecció de Treball i Seguretat Social amb una multa de fins a 2.045,00 euros (art.11 LLISOS).
-No comunicar part d’accident amb baixa mèdica
Constitueix una infracció greu que pot ser sancionada per la Inspecció de Treball i Seguretat Social quan l’accident ha estat greu, molt greu o mortal amb una multa entre 1.502,53 i 40.985,00 euros (art. 12 LLISOS)
Si després d’haver llegit aquest article té qualsevol dubte al respecte, no dubti en contactar amb nosaltres, Lúquez ASSOCIATS, SL, compta amb professionals amb una llarga experiència en l’àmbit laboral que poden assessorar atenent a les seves circumstàncies concretes.